пʼятницю, 30 червня 2017 р.

15-й семінар-практикум "Наукові проекти в класній лабораторії майбутнього" (Брюссель, Бельгія)


Наше знайомство з Scientix (Європейською спільнотою для наукової освіти) почалось навесні 2017 р., коли учителі гімназії ім. Шевченка вирішили по-новому провести тиждень інформатики. Школа починає впроваджувати елементи STEM-освіти в навчально-виховний процес, тому ми відчували потребу залучити всіх учнів і вчителів НВО до глобального міжпредметного проекту, обрати який-небудь об'єкт і роздивитись його з точки зору всіх шкільних дисциплін і долучити позакласні гуртки. Так народився загальногімназійний STEM проект "Яблуко". Інна Рожанчук, учитель української мови і літератури, ідеолог і режисер проекту, пояснює: "Чому проект називається  «Яблуко»? Цей плід для людства є справді особливим. Перефразувавши вислів євангеліста Іоанна «Спочатку було Слово», можна сказати: «Спочатку було яблуко». З нього почалася земна історія людства. Цей фрукт став символом пізнання, тобто прагнення до освіти й науки. Однак саме яблуко теж можна дослідити в різних галузях та сферах знань. Зверніть увагу на наше умовне яблуко як на  об’єкт вивчення різних дисциплін."
 


Подорожуючи сторінками Інтернету, я натрапила на надзвичайно цікавий ресурс з STEM-освіти Scientix. Виявилось, що час проведення нашого проекту співпадав з часом проведення Європейського тижня STEM (STEM Discovery Week). Ми подали заявку на участь в міжнародному конкурсі, присвяченому STEM Discovery Week, і наш проект посів друге місце в номінації "STEM-подія". Всіх переможців було запрошено до участі в 15-му семінарі-практикумі "Наукові проекти в класній лабораторії майбутнього", що відбувся 23.06-25.06 в Брюсселі під егідою European Schoolnet. Подію відвідали 60 учасників з майже 20 країн Європи. Під час семінару учасники ознайомились з актуальними STEM-проектами, відвідали Future Classroom Lab (надсучасну STEM-лабораторію), стали учасниками майстер-класу по проектуванню сучасного уроку в класі майбутнього із застосуванням ресурсів лабораторії FCL. Також, учителі з різних куточків Європи мали змогу поділитись власним досвідом впровадження STEM-освіти під час прогулянок центром Брюсселя. Прекрасна архітектура і смачний бельгійський шоколад надали нам натхнення і енергії для подальшої роботи.


В подальших моїх дописах обіцяю детальний опис надзвичайно цікавих STEM-проектів, про які я дізналась на семінарі і екскурсія сучасним навчальним простором Future Classroom Lab.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар